Elizabeth Peters

Elizabeth Peters

Elizabeth Peters on yksi Barbara Mertzin kirjailijanimistä. Mertz on hyvin tuottelias kirjailija ja hän on kirjoittanut monia suosittuja sarjoja. Amelia Peabody-sarja on kenties hänen kirjoistaan tunnetuin ja suosituin, koska siitä julkaistiin vuonna 2006 18. osa. Sarjan jokainen kirja toimii itsenäisenä teoksena, mutta koska hahmot kasvavat ja muuttuvat kirjojen myötä, uskollinen lukija saa niistä todennäköisesti irti enemmän.

Mertz on kirjoittanut kaksi tietokirjaa muinaisesta Egyptistä, mutta hänen muu tuotantonsa on kaunokirjallista. Hän väitteli tohtoriksi egyptologiasta Chicagon yliopistossa ollessaan 23-vuotias. Muinainen Egypti onkin hänen suuri intohimonsa, mikä näkyy hyvin Peabody-sarjan arkeologeista.

Hänen kirjojaan on aiemmin suomennettu Barbara Michaelsin nimellä, mutta Peabody-kirjojen tyyli on varsin erilainen.

Muinaisen Egyptin maailmaa esittelevä sivusto

Krokotiili hiekkasärkällä

Amelia Peabody on viktoriaaninen nuori nainen, joka on aina ollut kiinnostunut muinaisista kulttuureista. Isänsä kuoltua Amelia havaitsee odottamatta olevansa varakas ja päättää käyttää uutta riippumattomuuttaan matkusteluun. Varustautuneena tukevalla päivänvarjolla, reilulla annoksella brittiläistä itseluottamusta sekä päiväkirjalla hän suuntaa Egyptiin. Matkalla Kairoon hän saa odottamatta matkaseurakseen Evelyn Barton-Forbesin, jonka elämää varjostaa synkkä salaisuus.

Egyptissä ystävykset kohtaavat pyramideja, mielenkiintoisia herrasmiehiä sekä odottamattoman ilmestyksen suoraan muinaisesta Egyptistä. Outojen tapahtumien ja hämmentävien yllätysvierailujen jälkeen voimakastahtoinen Amelia katsoo velvollisuudekseen selvittää perin pohjin mistä on kyse, vaaroja kaihtamatta.

Kirjan kansi

ISBN 978-952-67148-0-6

Elizabeth Peters:
Krokotiili hiekkasärkällä
(Crocodile on the Sandbank, 1975)

Hahmokeskeisen historiallisen jännityssarjan avausosa.

 

Kirjavinkkien arvostelu Krokotiilista

15.12.08 Reija Ypyä arvosteli Metron kulttuurisivuilla Krokotiilin:

“Voimakastahtoisesta, sarkastisesta ja suorasukaisesta Ameliasta on pakko pitää. Hän on yhdistelmä Agatha Christien Miss Marplea ja vanhojen tyttökirjojen sankaritarta.”

Anni Nupponen arvosteli Krokotiilin kirjallisuuslehti Satyyrissä.

“Joitakin teoksia kuvaa parhaiten sana mainio. Ne sopivat parhaiten sateiseen ja harmaaseen päivään, jolloin ulkona oleileminen yleensä vain masentaa ja jolloin on parempi antautua kulttuurituotteiden vieteltäväksi.”

Lois McMaster Bujold

Lois McMaster Bujold on yksi Yhdysvaltojen suosituimpia scifi- ja fantasiakirjailijoita. Hän on ollut intohimoinen lukija koko ikänsä ja aloitti tieteiskirjallisuuden lukemisen yhdeksän vanhana. Hänen ensimmäinen kirjansa, Shards of Honor, valmistui 1983, mutta hänen ensimmäiset ammatillisesti julkaistut tekstinsä olivat novelleja Twilight Zone Magazinessa. 1985 Baen Books osti hänen kolme ensimmäistä kirjaansa: Shards of Honor, The Warrior’s Apprentice ja Falling Free.

Tammikuussa julkaistiin Bujoldin toisen fantasiasarjan neljäs ja toistaiseksi viimeinen osa Horizon. Se on Bujoldin 21. julkaistu kirja ja hänen kahdeksas fantasiakirjansa. Bujold on voittanut neljä Hugo-palkintoa, kolme Locus-palkintoa ja kaksi Nebula-palkintoa.

Lois McMaster Bujoldin virallinen kotisivu

Kunnian sirpaleita

Siirtokunta Beta on demokraattinen planeettavaltio, jossa arvostetaan kansalaisoikeuksia.

Barrajar on feodaalinen planeettavaltio, jonka keisari pitää hädin tuskin koossa hallitusta, jossa kamppailevat sotahullujen puolue ja rauhantahtoisemmat voimat.

Betalainen komentaja Cordelia Naismith ja hänen tutkimusaluksensa miehistö tutkivat uutta planeettaa, kun he joutuvat sotilasjoukon hyökkäyksen kohteeksi. Cordelia ja hänen nuori vänrikkinsä jäävät lähes tutkimattomalle planeetalle muun ryhmän paettua. Planeetalla kaksikon vangitsee Barrajarin sota-aluksen pahamainen kapteeni Aral Vorkosigan.

Cordelia ja Vorkosigan tulevat hyvin erilaisista kulttuureista ja taustoista. He joutuvat kuitenkin tekemään yhteistyötä, jotta jäävät henkiin ja pääsevät jälleen sivilisaation pariin. He tuntevat jopa orastavaa viehätystä toisiinsa, mutta heidän välillään ovat kulttuurierot ja uhkaavan sodan varjo.

Lois McMaster Bujold:
Kunnian sirpaleita
(Shards of Honor, 1983)

Erittäin suositun Vorkosigan-sarjan aloitusosa. Sarjan jokaisen kirjan voi kuitenkin hyvin lukea itsenäisenä teoksena.

Bujoldin kirjoitustyyli on hyvin hahmokeskeistä eikä tässäkään scifisarjassa pääpaino ole koneissa, vaan moniulotteisissa hahmoissa ja kiehtovissa kulttuureissa sekä niiden välisissä konflikteissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *